Scoil: Naomh Seosamh, Shrule

Sruthair, Co. Mhaigh Eo
Mícheál Ó Reachtaire

And sent them to damnation. The catholic church we do beleive For its built on a true foundation.
    III
    Tá sean séipéal i mBothar buidhe. Deirtear gue léigh Naomh Pádhraigh Aifreann ann nuair a bhí sé ag dul go cruach Pádhraigh.
    IV
    Tháinigh sidheóga cúide laighin go Cnoch Mágha le sidheóga Cnuich Mágha a mharbhadh. Bhí féasta mór roimh angeath agus i lár an fhéasta léim sidheóga Cnuich Mhágha ar sidheógha cúige laighin agus mharbuighcadar iad.
    Dinnis Máire Ní Cnámhtáin liom
    Tomás Ó Cnámhtáin
    Sgéal.
    Fadó bhí fear in a chomhnuidhe ins an gcaisleán i Sruthar da'r b'ainm dó "h-Iobard na Gliogar". Bhí féasta mór ins an gcaisleán lá amháin. Tháinig bean bocht go dtí an doras ag iarraidh rudaí. Chuaidh bean "h-Iobard na Gliogar" amach. Chas sí an bhean bocht ón doras acht dfhan an bhean bocht thart ar an áit. Chuir sí fear amach leis an mbean bhocht a ruaigeadh ón a theacht [?]. Glaoidh sí cróin agus agus muca óga ar an mbean bocht agus aolan. An céad inghean a rugadh ag bean "h-Iobard" Bhí ceann muice uirri. Nuair a dfás sí suas bhearfadh a h-athair pota óir agus an méid a bhí aige d'aon fhear a posadh a
  2. Fadó bhí fear in a chomhnuidhe ins an gcaisleán i Sruthar da'r b'ainm dó "h-Iobard na Gliogar". Bhí féasta mór ins an gcaisleán lá amháin. Tháinig bean bocht go dtí an doras ag iarraidh rudaí. Chuaidh bean "h-Iobard na Gliogar" amach. Chas sí an bhean bocht ón doras acht dfhan an bhean bocht thart ar an áit. Chuir sí fear amach leis an mbean bhocht a ruaigeadh ón a teacht . Ghlaoidh sí cróin agus agus muca óga ar an mbean bocht agus aolan. An céad inghean a rugadh ag bean "h-Iobard" Bhí ceann muice uirri. Nuair a dfás sí suas bhearfadh a h-athair pota óir agus an méid a bhí aige d'aon fhear a posadh a
    Tomás Ó Cnámhtáin
    Seán Ó Gabháin