Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mbeadh níos mó airgid ag teacht isteach chuige. Bhí na báillí a bhí ag obair dhó chomh dona leis féin. Muna raibh an tionónthuidhe indon a chíos a íoc bhí an báille reidh lé na ghabhaltas a thógáil . Théigheadh an báille go cró na gcearc agus thóigeadh sé na sicíní ar fad do Shean "Wat" mar a tugadh air. Béigin do na tionóntuidhthe freisin an obair a dhéanamh saor ar feilm Shean "Wat"i rith na bliadna. Dubhairt sé lé duine de na thighearnaí go gcaithfeadh sé cuid de na tionóntuidhthe a chur as seilbh. Thug an tighearna talmhan cuairt ar an estát agus theasbáin "Wat" tighthe na ndaoine (??) íoc an cíos dhó. Chuaidh sé isteach i dteach aca agus bhí fear a tighe i na shuidhe os cómhair na teine agus é ag caitheamh a duidín. Dfiafruigh sé do tuige nár íoc sé an cíos faoi dhó orm (???)an tighearna talmhan lámh leis agus dubhairt sé "Ná ghabfaidh tú amach go(?)
    Brígid Ní Fhlanagan
    Sean P. Ó Flannagáin