Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gach Congnaileach ó shoin agus níl duine ar bith aca ann anois. San am fadó bhí tobar i gCill Mídheáin agus do cuireadh sé dath ar éadach. Dá mbeidh éadach lé dathú agat agus é fhágáil ag an tobar san oidhche beadh sé daithte ar maidin. Oidhche amháin ghoid duine eicint as an taobh eile den abhainn (Co. na Gaillimhe) éadach ón tobar agus níor dath sé aon rud ó shoin acht do tirimiú sé agus d'eirigh sé i ngort acar gearr ón gcéad áit. Acht ní leigfead an té gur leis an gort na daoine cuig an tobar agus do tirimiú sé arís agus d'eirigh sé an treas uair i dtalamh nár bhain lé duine ar bith. Tugtar Tobar Moinín air anois. Tá tobar eile i gCill Meidheáin ar a dtugtar Tobar Ciarrain air agus ceann eile ar a dtugtar Tobar Tóchair . Ní féidir leat a dhul thar sruthán fíor uisge. Timcheall an ama seo bhí na Sioradan i na gcomhnuidhe i lios na [???]
    Brígid Ní Fhlanagan
    Sean P. Ó Flannagáin