Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gcapall ar an mbhothar agus ag Cnoc an tSrutháin cluineadh a phuip ag oibriú. Nuair a sroich sé an baile mór fuair sé ord agus bhris sé doras an phriosúin agus ghlaoigh sé ar bán a theacht amach. Annsan ghlaoidh sé ar a tionóntuidhe uilig a theacht amach. Dubhradar go léir go mba tionóntuidhe leis iad acht bhí a fhios aige go mba bréag é ar mar sin féin saor sé iad. Dubhairt sé lé duine aca nach raibh tionóntuidhe ariamh aige comh grándha leis. Annsan chuaidh sé ar thóir Donncadha Uí Bhrúin. Nuair a chuala an Brúnach céard do thárla agus go raibh an Blácach ar a thóir dubhairt sé go raibh aithmheal air agus d'iarr sé maitheamas ar an mBlácach. Cuir sin deireadh le crochadh na ndaoine i gClár Cloinne Muiris. B'é bán
    Máire Ní Fhlannagáin
    An Seanbhaile Bocht, Co. Mhaigh Eo