Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dhóirt sé an bainne chuala an Blácach é agus bhlaoidh sé ar an bfhear agus do bhain sé an ceann de lé n-a claidheamh oir d'innis sé bréag dó faoi. Nuair a bhí sé curtha chuaidh an Blácach chuig baintreach an fhir agus d'fiafruigh sé dí ar mhaith leithe posadh arís agus dubhairt sí go mba mhaith . Annsin dubhairt sé leithe fear in-a istát a ainmniú agus d'ordaigh sé an fear sin í a phósadh. B'dó a dhéanamh . Blianta i n-a dhiaidh sin cailleadh an fear sin agus do phós fear eile í ar ordú an Bhlácaigh. Bhí trí clann aici agus posadh iad uilig i bPoráiste Cill Midheáin agus fágann sin furmhór na ndaoine sa gceanntar i ngaol fola le na céile go dtí an lá indiu. Nuair a bhí sí ag fágháil bháis d'fiafruigh duine di cé aca ab'fearr leithe. Dubhairt sí nach
    Máire Ní Fhlannagáin
    An Seanbhaile Bocht, Co. Mhaigh Eo