Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sé na coin agus siúd leis ar thóir an tsionnaigh. Le breacadh an lae tugadh faoi deara go raibh na coin agus an fear i n-easnaidh. D'orduigh an Blácach dá fir na caiple fhághail agus na madra eile a sgaoileadh agus chuadar ar a dtóir. Fuaireadar iad i dtuaisceart Mhuigheo ar theorann Sligigh. Bhí an sionnach marbh ach bhí dhá choin caillte. Nuair a d'innis an fear a sgéal ní milleán a fuair sé acht onóir. Fuaireadar béile do na madra i dteach sa gcomarsanacht. Bhí an Blácach ar tí ioc ar an mbiadh nuair a d'fiafruigh an fear de ce'n t-ainm a bhí air. "Is mise Bláca as Dún Mac Críona" ar seisean. "Ní fheadfainn aon rud a thógáil ó do leithead de duine uasal" ars an fear. Annsin
    Máire Ní Fhlannagáin
    An Seanbhaile Bocht, Co. Mhaigh Eo