Scoil: Cill Bheidhin (Kilvine) (uimhir rolla 16019)

Cill Mhiáin, Co. Mhaigh Eo
Pádhraic Ó Reachtagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    leis. "Rachad leat" ars an gabha "acht suidh ar an gcathaoir sin go mbeidh na cruidthe ar an gcapall seo". Nuair a bhí sé déanta chuaidh an gabha isteach agus d'fhág sé slán ag a mnaoi agus a chuid páistí. Ansin tháinig se amach agus dubhairt sé leis an diabhal go raibh sé réidh. "Táim greamuighthe ar an gcathaoir", ar seisean "agus má sgaoileann tú mé beidh tú saor go ceann seacht mbliadhain eile". Rinne an gabha amhlaidh agus bhí sé saidhbhir arís. I ndeireadh an dara tréimhse tháinig an diabhal arís agus d'iarr sé air an raibh sé reidh. "Táim" arsan gabha "acht suidh ar an gcathaoir sin go mbeidh an crúdh seo deanta". "Ní suidhfeadh " ars an diabhal "mar fuaireas mo sháith de sin cheana". "Tóg an t-órd sin" ars an gabha "agus cabhruigh liom leis an gcrúdh seo". Nuair a bhí siad deanta dubhairt an gabha go raibh sé réidh. "Tá an t-órd seo greamuighthe do mo lámha agus ní fheadaim é do chaitheamh uaim
    AT0330A: The Smith and the Devil (Death)
    Brigíd Ní Fhlannagáin