Scoil: Baile an Daingin (C.) (uimhir rolla 4828)

Baile an Daighin, Co. Mhaigh Eo
Máire de Staic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ann. Isteach leis agus labhair an loiridín leis agus dúbhairt sé. "Cad tá uait." Dinnis sé a sgéal don Loiridín agus dúbhairt an loiridín leis. "Bhfuil póca mór agat" agus d ubhairt an fear go raibh.
    Líon sé an póca le airgead agus as go bráth leis abhaile.
    Ceannaigh se gabháltas mór talmhan agus rinne se teach mór nua agus sgiobóltaí. Ní raibh fhios ag an dearbhathair ce'n chaoí a bhfuair sé an t-airgead agus d'fiafruigh sé de cá bfuair sé é. Nuair a chuala sé an sgéal d'imthigh seisean go dtí an loiridín acht ní fhuair se aon rud uaidho mar ní thiubharfadh é féin aon rid do aoinne. D'imthigh leis abhaile agus chuaidh sé amudha. Thuit se isteach í loch mór agus báitheadh e.
    Brigid Mac Manus
    Cluain Mór, Co. Mhaigh Eo