Scoil: Teach Chaoin (B.) (uimhir rolla 6830)

Teach Chaoin, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Maoilearca

amuigh tabhair an deoch dí ar thairsigh an doras.
    Airid (losgadh buaile = Foot Rot)
    Seacht bpaidir seacht nAibhe Máire agus Cre in onoir do Naomh na mbó agus dós naomh sin Ruck agus go bainríogan na bruidne atá ins an Domhan Thoir.le biseach agus foithtin a thabhairt do mo bhó no do mo bheitheach ins an ngalra nó ins an aicid sin an losgadh buaile.
    Trí fhód glasa a ghearradh le sgin coise duibhe (nuadh más féidir) nach mbeidh dath ar bith bán innte – ceann faoi do ghlúin deis, ceann faoi do ghlúin chlé, ceann faoi ordóig do choise dí. Gearr tanaidh e[i]ad agus croch ós cionn na teineadh iad. Déan an airid seo Dia Luain agus Diardaoin roimh dul faoi dón ngréin.
    Glaodtar na h-ainmhidthe chun bídh mar leanas
    Cearca – tioc! Tioc! Lacha – weetch weetch! Géabha – beadaidhe beadaidhe! Franncaigh - gheab! Geabh 7rl. ba – beit! 7rl. Praígin! Praígin 7rl. Asail – pheb! Pheb! Phebi[!?] Gamhna suicín suicin no suc! Suc! Capaill – preh! Preh! 7rl. Caoirigh – shov shov. Uay [?] cait – puisín puisín agus rl. Madaidh gelb! Agus rl.