Scoil: Teach Chaoin (B.) (uimhir rolla 6830)

Teach Chaoin, Co. Mhaigh Eo
Séamus Ó Maoilearca

1. Fataí A Cur.
    Cuireann m’athair fatai gach bliadhian. Cuireann sé síos acra fatai gach bliadhian.
    Cuireann sé amach an aoleach ar an talamh i dtosach agus treabhann sé an talamh .Annsin deanainn sé na h-iomairí le céacht agus dha chapall. Uaireanta deanainn sé drilleanna le an ceacht freisin. Fadó ó shoin rinne siad na h-iomairí le ramháinne. Cuireann sé na sciollan sios agus fagann sé troigh idir gach sciollan agus cluduigheann sé iad le ceacht [admadh] adhmad no le rámhainne. Nuair a bhionn na fataí curtha ar feadh míosa no mar sin lántar iad. Nuair a bhionn siad leath troigh nó mar sin ós cionn na talmhan cuirtear cloch ghorm ortha.
    Séamus Ó Maoilearca