Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

Ar an leathanach seo

1. Tá corr áit ins an ndúthaigh seo in a bhfuil ór i bhfolach. Tá ór i bhfolac i gCnoc a Ghleanna in n-aice tighe mo sheana mháthar ag bun an chnuic . Fadó do léighidh sagart an Aifreann ins an áit seo. Tá dhá chloic in aice a chéile i bpáirc i gCnoc ghleanna. Aon lá amháin bhí fear ag dul thar an áit sin. Chonnaic sé firín beag bídeach in a shuidhe ar an clochaibh. D'fhiafruigh an fear d'en bhfirín an raibh fhios aige cá raibh ór le fághail ."Tá ór in aice na cloiche sin " arsan firín beag. Chuaidh an fear abhaile le haghaidh spáid.D'Fhéac sé thart timcheal na h-áite in a raibh an leipreachán . Chonnaich se raithneach ins an bpáirc . Thosuigh se ag cartadh fe na clochaibh . Chuala sé ghuth a rád 'chuir síos an cré sin nó ní bhéidh tú beó bliadhain O'n am seo aris "Tháinig sceon ar an bhfear agus chuir é síos an cré
    Oidhche eile bhí sé ag teacht abhaile in aice na h-áite
    Cáit Ní Rabhlaigh