Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

Ar Leanamhainr
    salac sin ar sideóga agus ma dortuigheann siad amach e deireann siad "Chugat Cugat uisge salach fág an bhéalac a shídeóga"
    7/6/1936
    Brígid Ní Cuimilín
    Gort (Rang a vi)
    Caisléan a Darraigh
    Thug Tomas Mac Flionn an sceal seo Dhom
    Bhí féar ann uair amháin, bhí sé amuigh ag cur solaigh ar na prataí ní raibh bróg air agus bhí sé comh fuair. Sin is gur thóg sé an dá phóca as a bríste agus cuir sé ar a chosaibh iad.
    Ciblín Ní Giobuin (Rang v)
    Tug mo mathair an sgeal seo dhom.
    Nuair a bhidtear ag caitheadh an t-uisce salach amach deirtear "cugar cugar uisge salach." Bí duine ann son uair amhain agus níor dubhairt sé na focail sin nuair a bhí sé ag caitheamh an uisce salach amach ar an sráid ins an oidhce. Bhí sídheóg in a sheasamh taob amuigh. Niorb fhada gur chaith an sídheóg caorán móna isteach.
    Máire Ní Goibichín
    Deíneann cuid des na daoine san gceanntar séo sórt bróga admuid ar a tugtar "clogs" agus deisigheann siad bróga freisin. 7:6:1938 Maire Nic Éil (Rang a vi)
  2. Bhí Féar ann uair amháin, bhí sé amuigh ag cur aolaig ar na prátaí ní raibh bróg air agus bí se com fuair sin os gur tóg sé an bá phóca as bríste agus cuir sé ar a chósaibh iad
  3. Nuair a bhídtear ag caitheadh an t-uisce salach amach deirtear "cugat cugat uisge salach." Bhí duinne ann aon uair amhain agus níor dubairt sé na focail sin nuair a bhí sé ag caitheamh an uisce salach amach ar an sráid ins an oidhce bhí sídheóg in a seasamh taob amuig. Níorb fada gur thaith an sídheóg caorán móna isceach