Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Nuair a bhíonn cruidhte ag teasteál ó'n gcapall téigheann duine chun an gabha leis, Bíonn capall óg timcheall trí bliadain d'aois roimh a cheannsu.
    Beathuightear caorach ar na sléibhte agus nuair a lomratar iad beireann siad an ólann go dtí an muilinn i mBéal Easa agus díoltar é.
    Nuair a bíonn duine ag gladhach na gceart agus na sicíní deireann siad "tiuc, tiuc, tiúc" agus nuair a bhionn siad ag glaoidheac na ngé deireann siad, "baidi, baidi baidi".
    Bhíonn an cearc trí seachtmhain ar gor ar na h-uibheacha agus annsin tagann na sícíní óga amach. Ma gheibheann duine dhá sórt uibheacha o tigthe cuireann sí marc de peannluide ar shórt amháin agus ámanta dubhach ar an tsórt eile. Bhíonn na lachain ceithre seactmaine ar gor ar na h-uibheacha.
  2. Fadó bí bo bhan ann agus bhí a lán bainne aice. Bí gach duine ar fud na h-áite' na - raibh sí ag faghail bainne uaithe. Lá do thainig an fear seo cun bainne a fhághail ón bhuin sin. Criathar a bí aige chun an bainne a cur isteach ann agus bí a lan poll beag ann. Thósuig sé ag crúdhad na bhó agus do bí sé ag crúdhad na bó ar feadh uaire
    Brígidh Ní Rabhlaigh