Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

de na stólaibh le feicéal ins na sean tighthe fós.
    Ní fhanadh na muinteóirí ins an áit ceadna i gcomhnaidhe théigheadh siad o baile amháin go dtí baile eile agus do bhíodh meas mór ag na daoinibh ortha i gcomhnuidhe.
  2. Bí sgoil i Sidheán agus bhí sgoláirí ag dul go dtí an múinteoir darbh ainm Inghean Dochartaigh. Sgoláire maithe a tháinig o'n sgoil sin. Bí sgoil eile i nDoirín áit in a raibh mo shean - athar in a chomhnaide. Bhí múinteóir ann darbh ainm Bríghid Marley múinteóir maith a bhí innti. Bhíodh sí ag múineadh na sgoláirí go maith. Bhí mo seanathar inann leabhar Gaedhilge agus leabhar béarla a léighead. Bhí sé ain-ann sgríobhad agus gach rud mar sin. Nuair bhíodh na buacaillí crosta ins an sgoil sin do cuiread an muinteóir buachaill in a sheasamh ar an urlár agus cuiread sí buachaill eile suas ar a dhrúim agus buailead sí é. Tá an sgoil sin i mDóirin fós. Níl ann anois acht sgioból.
        1. foirgnimh
    Máire Ní Goibichín