Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

Ar an leathanach seo

1. "Sgoileanna scairte" a tugudh ar an sgoileanna a bhí annseo fadó. Bhí ceann aca i nGort agus ceann eile i nGríanan. I sgioból a bhí an sgoil ar siubhal. Níl fios agam cé hé an duine a bhí ag muineadh na bpáiste. Stroínseir dobead an múinteóir.
    Muintí damhsadh agus ceachta dos na paístibh ins na sgoileanna sin. I nGaedilg a muíntí na rudai sin.
    Bhíodh labhair ag na paiste fado. Acht ar shlinne a sgriobaidís gach aon rud. Ní bhíodh aon cailc aca agus is le píosa de sean phíosa chré a sgriobadh na paístí aon rud ar na slinnte. Ar lic mhóir a bhiod in-a-seasamh ar thaob an bhalla a sgriobhadh an muínteoír ceann líne no aon rud eile a bhí le sgriobhad aige. Ní bhiodh aon suidheacan no binnse ins na sgoileanna sin le hagaid na bpaísti. Ar an talamh a shuidhidhís act bhí cathaoir amhain ann le haghaidh na muínteóra.
    Na sgolaire a bhí ag dul go dti an sgoil sin niorbh feidir leo aon béarla a labhairt ach beagan beag ar a tugtar "Beárla Briste". Bhíodar in ann Gaedhilg a labairt go binn blasta. Bhíodar in ann damhsaí Ghaelac a damhsadh agus bhí amraineact Gaedilg aca freisin
        1. foirgnimh
    Mártan Mac Cuimilín