Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

Ar an leathanach seo

1. Tá rinnceóir maith in-aice na h-áite seo Doimnic O Nádraigh atá mar ainm air. Tá sé ar an rinnceóir is féarr thart timceall na h-áite seo. Uair amháin do bhí bí sé ag obhair le ceoltóir in At-Luain. Aon lá amháin do thosuigh sé ag rinnce agus do bhí sé chomh maith sin ag rinnce is do thug an fear béidhlín do. Agus ta an béidhlín aige fos. Is minic do chonnaic mé é. Tá fear eile ar a tugtar Míceal O Nádraig í nGríanán. Tá sé in-a rinnceóir maith freisin agus Míceal Mac Eil i Largan, sin beirt fear eile atá go maith ag rinnce.
    Tá Míceal O Nádraig agus Padraig Mac Seambarsac beirt fir maithe siubal. Téigeann siad go dtí a baile mór, ocht míle o'n a dteach i leath uair. Tá fear eile ar a tugtar Eoghan Mac Cormac agus nuair a bhí sé og téigheadh sé go dtí an baile mór timceall naoi míle o'n a theach agus bíodh se ins an mbaile mór agus a dinnéar ithe aige i-n-uair go leith.
    Mairead Ní Cuimilín
    An Gort, Co. Mhaigh Eo