Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

Ar an leathanach seo

1. 'Se Gort an t-ainm ata ar an mbaile in a bfuil me in mo chomnaidhe. Áit iargúlta is eadh e. Tá sé suidhthe i bparróiste Turloc agus i mbarúntacht Carra. Tá dhá theach déág in mo bhaile anois - cinn tuighte atá ar ocht gcinn aca agus cinn slinne atá ar na ceithre cinn eile. Do bhí a lán tighthe i nGort fadó agus tá na sean-fhoithrigh le feicéal fós. Acht nuair do connaic na " Congested District Board " chomh bocht is a bhí an talamh agus na tighthe cruinnuighthe le chéile do chuireadar chuid de na daoine suas go Balla agus roinneadar a gcuid dtalamh ar na tineontaithe a bhí fághta.
    Deireann na daoine go bfuair an baile seo an t-ainm sin Gort ó'n fochal " Field " i mbéarla. Cé go bhfuil an talamh sléibhteamhail agus bocht tá áiteanna imeasg na gcloch mór ina bhfuil barraí ag fás agus beathuightear caoirigh ar na sléibhthe agus díoltar an olann i mBéal Easa.
    Tá ceathrar sean-duine ins an mbaile áta os cionn 70 mbliain. Is é Seán Mac Rabhlaig an duine is beodha dhíobh. Tá féasóg fhada ruadh air agus tá sé chomh h-óigeanta le duine nach raibh thar an leithchéad. Tá a shúilí beodha geára glasa fós agus tá sé chomh díreach le slait. Tá sé in-ann móin a tharraint abhaile ó'n bportach agus na ba a thiomáint. Is e atá in-ann
    An Gort, Co. Mhaigh Eo
    Brigidh Ní Chuimilín