Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

Ar an leathanach seo

1. Is iomhdha seanchas atá ann i dtaobh na h-aimsire. Deirtear nuair a bhíonn solus gorm ag teacht as an luaithribh go bhfuil droch aimsir ag tracht.
    Nuair a bhíonn an cát ag sgríobhadh adhmud an dorais sin comhartha go bhfuil stoirm mór ag teacht. Nuair a bhíonn an spéar dearg san iarthacht agus an ghrian ag dul faoi sin comhartha go bfuil aimsir maith ag teacht. Deireann an sean-fhocal. "Trathnóna dearg is maidin ghlas comhartha d'áilneacht is teas".
    Nuair a bhíonn an ghaoth ag teacht adhtuaidh sin comhartha sneachta. Nuair a bhíonn na fainleóga ag eitile go h-iséal sin comhartha stoirme.
    Nuair a bhíonn an ceó ar na sleibhte sin ceó an dona [?] Nuair a bhíonn ceó ins an ngleann sin ceó an soineas. Deireann an s ean-fhocal, "Ceó soininne ar aibhnibh-ceó doininne ar cnocaibh."
    Máire Nic Éil
    An Leargain, Co. Mhaigh Eo