Scoil: Grianán (uimhir rolla 13178)

An Grianán, Co. Mhaigh Eo
Máiréad Bean Uí Riagáin

Ar an leathanach seo

1. Maidin láe Nodlag éirigheann na daoine go moch mar bíonn an t-Aifreann go moch an maidin sin. Bíonn sí dubh dorcha agus iad ag dul ar Aifreann. Glacann beagnach gach duine Comaoin Naomhtha. Ag teacht abhaile dóibh deireann na daoine le'n a chéile "Nodlaig maith duit" nó "Nodlaig seán duit"
    Bíonn na daoine fásta ag troscadh ar feadh an láe roimh lá Nodlag agus bíonn féasta mor aca Oidhche Nodlag. Bíonn coinnéal ar lasadh i ngach fuinneóig ar feadh na h-oidhche ar fad cun solus a thabairt do'n Mhaigdhean Mhuire agus a leanbh. Ní dúntar an doras an Oidhche sin. Deireann na daoine go dtiocfhaidh an Maigdhean Mhuire go gach teach Oidhche Nodlag. Fágtar an teine ar lasadh ar an teallach freisin.
    Aon Oidhche Nodlag amháin chuaidh an Maigdhean Muire agus a leanbh go teach agus diarr sí ar bean-a-tighe bíadh agus lóistín a tabhairt di féin agus dha leanbh. Do thug an bean lóistín agus bíadh dóibh. Cuir an Maigdhean Mhuire rath ar an teach agus dubhairt sí go mbeidh páiste beag ins an teach sin roimh deire na bliadna. Cuaidh an Maigdhean Mhuire agus a leanbh go teach eile agus diarr sí an rud céadhna ar bean-a-tighe sin. Níor thug an bean lóistiín ná bíadh doibh mar cheap sí gur bean déirce a bhí ann. Dubhairt an Mhaigdhean Muire nach gcurfidh Dia aon pháiste chúig an teach sin coidhche, agus níor chuir.

Fuaireas an t-adhbhar seo ó
    Máire Ní Nadhraig