Scoil: Caurane (C.) (uimhir rolla 13176)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Fhaoláin

1. Sgéal Greannmhar
    Bhí Sliogán an t-sean phota ann uair amháin. Sin é an t-ainm a tugadh air mar leas-ainm. An obair a bhí le déanamh aige ná ag cruinniú cáin acht ní raibh sé ag tabhairt an airgid do'n tighearna ar cor ar bith. Is amhlaidh a choinnigeadh an t-airgead dó féin.
    Céard a rinne sé acht piosaí de sean-photaí a cruinniú agus a cur i málaí agus thug sé do'n Tigearna iad i ngeall gur airgead a bhí ins na málaí aige. Bhí bród an domhain ar an Tighearna nuair a chonnaic sé an méid airgid a bhí aige acht nuair a bhain sé an sreang do'n mála céard do bhí ann acht piosaí de shean-potaí agus ó'n lá sin amach tugadh Sliogán
    Brighid Ní Choinnigh
    Croithleán, Co. Mhaigh Eo