Scoil: Caurane (C.) (uimhir rolla 13176)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Fhaoláin

1. Pota Óir.
    Fadó bhí teach nua tógtha ag fear agus go luath gach maidín théigeadh sé go dtí an teach chun é a ollamh le dul in a chómhnuidhe ann.
    Maidin amháin nuair a chuaidh se go dtí an teach chonnaic sé leipreachán in a shuidhe ar an mbac. D'iarr sé air pota óir a thabhairt dhó. Dubhairt sé nach dtiubhradh sé. "Bhoil marbhóchadh mé thú," arsean fear. Bhí sé ag dul suas chuig an leipreachán agus bhuail se bárr a bhróige in aghaidh cluiche. Thosuigh an leipreachán ag gáire faoí. "Leig do do chuid gáire" arsean fear, "act tabhair dhom an t-ór no tuige an bhfuil tú ag gáire." "Do bhuail tú do bhróg ar an gcluich atá os cionn an phota" ar seisean. Do chrom an fear síos, thóg sé an clóch agus chonnaic sé an pota.
    Antoine Ó hAodha
    Muiceanach, Co. Mhaigh Eo