Scoil: Caurane (C.) (uimhir rolla 13176)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Fhaoláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    brionglóid chuige oidhche amháin droicead Luimnigh a treasnú agus nach mbeadh sé aon oidhche bocht agus trí lá a caitheadh ag dul siar agus aniar an droicead. Bhí go maith is ní raibh go h-olc.
    Níor stop sé ná níor chomhnuigh sé go ndeacha sé go Luimneach. Chaith sé láseán (trí lá) ag dul siar agu[s] aniar ar an droicead agus níor labhair bean nó fear leis. Thóg s[é] a lóistín an oidhche sin.
    Thriall air lá ar na bhárach ag dul siar agus aniar an droicead agus níor labhair fear ná bean le[is] an dara lá. An tríomhadh lá bhí teach beag gréasuidhe in aghaidh an droicid agus nuair a chonnaic sé an fear bocht ag dul siar agu[s] aniar shiubhail sé chuige amach agu[s] bheannuigh sé dhó. "Cé'n sort fir th[ú?"] ars an gréasaide leis. "Tá tú ag
    AT1645: The Treasure at Home
    Páraic Mac Dómhnaill