School: Caurane (C.) (roll number 13176)

An Cárán Íochtarach, Co. Mhaigh Eo
Bean Uí Fhaoláin

1. Galar Aisteach.
    Bi fear ann uair amháin agus bhí galar aisteac air. Ní raibh ribe gruaige ar a cheann. Do thuit na h-ionga dá mhéara. Bhí an feol ag tuitim dá chnámha. Bhí sé cráidht[e] de ló is d'oidhche. Do chuireadh sé fios ar a raibh de dochtúirí san áit acht ní raibh siad indon leigheas a fághail dó. Dubhradar nach raib a [?] leigheas i ndon dó acht é féin a folcadh i dtobar fola daoine óg.
    Do chuir an fear na mílte daoin[e] ar fud na h-áite le na daoine óg [?] d'fághail. Ceapadh lá airithe le n-a marbhughadh. Lá uathbhásach do bheadh a[n] lá úd. Bhí na mílte daoine baili[ghthe] ann. Tháinig na máithreacha bocht[a?] ann. Bhíodar ar buile. Ba mhó[r] an truagh iad ag caoineadh ós ár[d]
    Páraic de Róiste
    Trian Uí Bhrógáin, Co. Mhaigh Eo