Scoil: Naomh Angela, Caisleán an Bharraigh (uimhir rolla 14410)

Caisleán an Bharraigh, Co. Mhaigh Eo
An tSr. M. Muireadhaigh

Ar an leathanach seo

1. In aimsir na gorta bhí na daoine go h-an bhocht ar fad agus ní bhíodh fios aca céin áit a bhfuighidis biadh. Bhíodh na mná ag obair ag déanamh claidheacha agus aon obair eile a tháinig rompa. Ní raibh na fir in ann aon obair a dhéanamh agus dá bhrígh sin bhí sé ar na mná a dul amach ag obair as saothrú airgid chun maireactáil. Uaireannta chífeadh an t-uachtarán na fir agus na mná ag dul i lairge. Len a ais agus bhíodh sé air a druim a compód uatha mar ní raibh de chroidhe ann iad do cur ón obair. Gheibhidís ceithre pighne in aghaidh an lae. Bóithre is mó a dhéanfaidís. Ar deireadh thug mín buidhe dóibh saor. Bhí na daoine cóimh lag sin 's mach rabhadar in ann a dul go dtí an baile mór le na aghaidh agus fuair a lán aca bás dá bárr sin.
    1. am
    Aodhnaith Nic Ghiolla Dé