Scoil: Eaglais

Boirinn, Co. Mhaigh Eo
Seosamh Ó Mongaigh

Ar an leathanach seo

1. Lá amhain chuaid Mac Rí Chonnacht amach ag suibhal san scoill. Casadh an Chleasuidhe Ruad air. Thosuigheadar ag imirt cártaí agus shocruigheadar an té a chuirfead an cluiche amach ar an bfhear eile go mbheadh breich aige lé tabhairt ar an bfear eile.
    Fuair Mach an Riogh an cluiche agus chuir sé an Chleasuidhe Ruad fa ghease an chailín ba deise san domhain a tabhairt annsin agus folach an talaimh dé chaoira agus de bha aici. Lé iompodh dé bhoise bhí siad annsin ach lé iompodh dé bhoise bhí siad imtighche arís. D'fhiafruigh Mac an Ríog dé chen fáth a raibh siad imtighthe arís. Dubhairt an chleasuidhe Ruadh "Má D'iarr tú iad
    Lil Ní Mhongaigh
    Nóra Ní Ghiollárnáth