Scoil: Eaglais

Boirinn, Co. Mhaigh Eo
Seosamh Ó Mongaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann uair amháin agus bhí sé in a chomhnuidhe in aice le coinicéar. Lá amháin chuaidh sé go dtí poll agus rug sé ar choinín agus thug sé abhaile é. Annsin chuir sé fógra amach go raibh coinín glic aige agus go ndíolfadh sé ar chéad punt é. Bhí duine uasal san áit sin agus chuaidh sé go dtí an fear go gceannóchadh sé uaidh é. Nuair a chonnaic an fear ag teacht é dubhairt sé le na mhnaoi coinín a chur i mbosca agus a rádh an bhfear go ndeacha sé féin amach acht go bhfuigheadh an coinín é agus annsin é a scaoileadh amach in a choinne mar dhóigh é. Tháinic an duine uasal isteach. Dubhairt bean an tighe go raibh fear an tighe imthighthe amach acht go gcuirfeadh sé an coinín amach in a choinne agus dubhairt sí leis an gcoinín dhul amach agus a rádh le fear an tighe theacht isteach. Rith an coinín go dtí a pholl agus
    AT1539: Cleverness and Gullibility
    Lil Ní Mhonghaigh