School: Bunacurry

Bun an Churraigh, Co. Mhaigh Eo
Cáit Nic Aodha

1. Teidheann na daoine óga amach agus tarnigheann siad crann gabaiste agus leagann siad ag doras an tighe é. Ar maidín an chéad fear a tiocfas isteach sín é an fear a bhéas acú.
    Nuair a bhéas bean an tighe ag deanamh cacaí cuireann sí fáinne í gcaca amhain agus cuireann sí cnaipí i gcaca eile an duine a gheobhas an fáinne posfadh sé sul a bheas an amuigh agus an duine a gheobhas an cnaipí ní phosfadh sé chor a bith, béidh sé in a bhaitsiléir.
    Deirtear go ngoideann cailín scadán agus go mbruitheann sí é, itheann sí é i dtrí greamanna. Annsin téigheann sí a chodhladh agus bíonn tart mór uirrí.
    Deirtear go dtiocfaidh fear sidhe chuici ag tabhairt deoch dí agus deirtear gur b'e sín fear a bheas posta aicí.
    Cáit Nic an Ultaigh
    Áine Nic an Ultaigh