Scoil: Doirín

An Doirín, Co. Mhaigh Eo
Seán Mac Cárthaigh

1. Seanscéal

Bhí beirt fear ag seasamh ag taobh teac Pobal la.

Sean Sgéal
    Bhí beirt fear ag seasamh ag taobh teac Pobal la. Dubhairt fear acú leis an fhear eile, má caillfí mise i dtosac tiocfadh mé agatsa a raidhthe leat an sort ait é a tsaoghal eile. Caillead an fear bocht. An lá seo bhí an fear a bhí beó amuigh ag iascaireact. Núair a tainic sé isteac nior cuimnig sé ar an bád a ceangail. D'imigh sé ag an bád aríst, núair a bhí sé ag tarraingt isteac an bád. Seas an fear a bhí caillte aghaid an fhear a bhí ag tarraingt isteac an báid. Dubairt sé nac raibh aon deifir idir an saogal seó agus an saogal eile act go raibh scalán idir an saogal seó agus an saogal eile. Dúbhairt an fear leis an fhear eile a raidhte leis a máthair a teact in ait a bfeicise sé í, agus buideal coisricthe a bheith léithi. D'imigh an fear leis agus dubairt sé le mátair an fhear a bhí caillte go ndubairt sé léithe a theacht in ait a bfeicise sé í agus buideal uisge coisricthe a beith leithí. An lá indiad
    Máiréad Ni Piotain
    Gob an Choire, Co. Mhaigh Eo