Scoil: Doirín

An Doirín, Co. Mhaigh Eo
Seán Mac Cárthaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí duine bocht simplide ag dul trasna cruic lá amhain bhí sé tureac. Connaic sé asal thios sa ghleann. Dar prinn losta ní siubalfad cosceim eile cuaid se ar drom an asail is as go brat ina dhearg cosa n-airde go dtainig sé go portac a bhí ag bun an ghleann. Ní raibh an misneac ag an asal an leim a caiteam agus seas sé suas go tobann. Cuiread mo duine amac tar cluasa an asail gur tuit sé ar an taob eile de.
    Tháinig a ceann faoí agus tuit sé i laige nuair a tainig sé as an contabairt a bhí sé an tosaig sé ag scriobta a mullaig a cinn agus dearc sé annon ar an asal a bhí in a seasam ar an taobh eile. Sead (?) ar seisean ag cainnt leis an asal. Rinne tú sin cliste go mait act cogar
    Tomás Ó Maolfhábhail
    Múinteoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)