Imleabhar: CBÉ 0148

Dáta
Suíomhanna
An Príomhbhailiúchán Lámhscríbhinní, Imleabhar 0148, Leathanach 472

An Príomhbhailiúchán Lámhscríbhinní, Imleabhar 0148, Leathanach 472

Ar an leathanach seo

1. Do bhí buachaill ó’n nGleann, d’imthigh sé síos amach gur chuaidh sé go Críocha Lochlannach fiach a’ bhfaigheadh sé job agus chuaidh sé isteach go tigh bheag a bhí ar taobh a’ bhóthair - seana chasáin a bhíodh fudó un. Do bhí annsan istig siun óirín críona liath agus whiskers air a raghadh - a bhruiseálfadh a’ tig ó bharra go bun. D’fhiafraigh sé dhe cad as é. Dúirt sé gur ó Gleann Orcáin. "A raibh ao’ - a bhfuil aithne agat," dúirt sé, "annsan ar bhean go dtugann siad Siobhán Chrón errthi?" "Tá go maith", dúirt a’ lad. "Well d'ól nach aonne de’n t-sluagh aérach againn", dúirt sé, "do bhíos i n-aénacht leó an uair sin, d’óladar deoch as chana uisce agus d’fhágadar a mbeannacht aici." "Tá sí alright," dúirt a’ lad. "Well anois," dúirt sé, "’bhí dulóg againn agus
    mullach na gCealla gCnoc, agus ní h-aon ungna
    Cineál míre