School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

1. Paidir
    A Mháthair an chodladh sin ort? Ní h-eadh acht aisling. Caide an aisling sin a mháthair? Ag amarch ortsa da stialladh as da strochadh agus do ceangal le trí rópa caola cnaibe ar mallaidh na mbeann arda udaí thall sleagh nimhe ag gabhail fríd do chroidhe, do chuid fola ag sgeardadh in airde agus ag tuitim ar leacacha na sráide udaí thall O! a mháthair is maith an aisling sin. Níl an dhuine a dearfas ceithre h-uaire ficheadh e no bhfuil seilbh agamsa ar a anam sa glóir.
    Maighread Breathnach
    Gráinne Breathnach
    38
    An Clochán Liath, Co. Donegal
  2. Comhartaí Aimsire
    Nuair a bhíos an ghrían ag gabhail síos agus an spear uilig dearg thart fa dtaobh duithe sin comhartha go mbéidh aimsear mhaith ann.
    Nuair a bhíos an ghrían ag gabhail síos comh h-an ghéar sin comhartha go mbéidh aimsear olc ann. Nuair a bhíos an dusta ag éirghe ó’n bhealach mhór sin comhartha go mbéidh gaoth mhór ann.
    Nuair a bhíos an ghaoth ag feadalaigh ins na dorsaí agus na fuinneógaí sin comhartha go mbéidh gaoth mhór ann. Nuair a bhíonn sé ag cur agus an coileach a fheicheal ag gabhail suas ar chlaide agus é ag sgairtigh sin comhartha go mbéidh aimsear mhaith ann.