School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    damhsa beidh mé ag guidhe ort go bratach. Nuair a fuair an sagart an t-airgead chuir sé ceist air an duine tinn an maith leas sgeala ar bith a chuir chuig a mháthair. Scríobh nóta beag chuici agus abair leithe go bhfuair mé bás idir dhá gaduidhe.
    .
  2. Bhí fear ann fado shoin agus phós sé bhean a shaoil sé fhéin a rabh crionna ach nuair a bhí sí posta aige tamall bhí airughadh baramhla aige. Fear iontach cruaidh a bhí san fhear agus sabhladh sé achán piginn a bhfaca sé ariamh.
    Bhí stocaí mór acu agus nuair a thigeadh an fear isteach achán tráthnóna Sathaird tabhaireadh sé an t-airgead do'n bhean agus deireadh sé "Nois cuir isteach sa stocaí agus sabhail é fa coinne na coise tinne". Máire a b'ainm do'n bhean. Bhí sí ag deanamh seo achán Sathairn indiaidh a cheile agus ní raibh fhios ag an creatúir caide'n coise tinn a bhí i gceist agus níor mhaith leithe ceist a chur in a thaobh.
    Ach ar scór ar bith suid bean a rabh cos tinn aicí isteach chuici lá. Bhí Pádruig amuig san phairc ag obair go cruaidh dhichilleach agus ní fhaca sé an bhean ag gabhail isteach. D'iarr an bhean bhreach rud éigin teacht ar Máire agus innse