School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

1. Sgéal.
    Bhí bean thoir i nGaoth Dobhar am amháin agus bhí sí amuigh ag buachailleacht tráthnóna amháin agus thuit sí na codhladh. Tháinig an oidhche agus nuair nach dtháinig sí abhaile cuaidh a cuid daoine muinnteardha amach a cuartughadh. Ní bhfuair siad í go dtí maidín lá thar na bharach ar taobh eile de loch eiginteacht atá thall annsin agus bhí a bheal casta. Deirtear gurbh iad na daoine beaga a thug ar siubhal í. Ta a bheal casta o’n lá sin go dtí an lá indiu.
  2. Sgéal
    Éadar an da Ghaduidhe
    Mac baintreabhaige a bhí ann agus ní rabh aige acht a mháthair Thog sí anios é go curamach o laige go neart go dtí gur fhág sí é sa dóigh a rabh sé abalta bheit ag saothrughadh. Ins an am ní rabh mórán oibre le fághail fa’n áit seo agus rinne sé suas a intinn go rachadh sé ‘un Oilean Úir. D’fág sé slán ag a mhathair agus bhain sé an siubhal amach. Ar an taobh eile de’n uisge imeasg na gcoimhtightheach chuaidh mo dhuine bhocht a’obair.
    Maighréad Breathnach
    Grainne Breathnach