School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    Annsin geibheadh sé cliabh agus cuireadh sé lán glaice de chocán scaithte agus dlaideóg de fheagha ann agus a’ca’n dhuine bal do a chirteach. Dhfágadh sé amuigh ag an dorus é go h-am luighe. Tamall beag roimhe am luighe theigheadh duine dé’n teaglach amach agus deareadh sé “Gabhaigidh ar bhur ngluanaibh, fosglaighigh bhur súile agus leigigidh isteach Bhrighid.” Bheireadh ceann-urraidh an toighe freagar “Sé bheatha, sé bheatha” Deireadh an duine amuigh “Gabhaigidh ar bhur ngluanaibh, fosglaigidh bhur súile agus leigigidh isteach Brigid.” Deireadh an fear astoigh, Sé bheatha (Sé bheatha, Sé bheatha). na mná uaisle. Bheireadh an fear amuigh an cliabh isteach agus choisricthí an cocán agus a rabh sa chliabh. Annsin dhéanthaí crosannaí dé’n chocán lá (amh) thar na noirthear chuirthí cros suas in a’ca’n seomhra sa teach agus ins an bhoitheach.
    Deirtear má bhíonn bratach Bhrighdhe ar dhuine nach dtig taisme nó tubaiste ar duine ar bith agus nach mbáidhtear an dhuine ach oiread.
  2. Aon am amháin bhi bád as Rann na Feirste istuigh i n-Oileán Gabhla, agus bhí sean bhean agus bean óg ann. Bhí sagart ann fosta. Nuair a bhí siad ag teacht amach