School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

1. [-]
    Sean Sgéal
    Bhí beirt dearbhartha darbh ainm Diarmad agus Domnall na gcomhnuidhe ag a mathair fado ó shoin agus bhí siad iontach bocht. Bhí [beithiadach]? agus carr aca. Bhí dhá chruaic choirce aca fosta. Lá amháin dubhairt an mháthair le Domhnall gur ceart daobhtha ceann de na cruacha a bhualadh agus an choirce a dhíol. “Maith go leór”, arsa Domhnall. Maidin lá thar na bhárach thoisig siad agus bhuail siad an chruach, agus d’imthigh Domhnall ‘na mhargaidh trathnona le lódh den choirce. Dhíol sé é agus fuair sé luach maith air. Nuair a bhí sé ag teacht na bhaile d’eirigh sé mall air. Nuair a bhí sé ag teacht na bhaile d’éirigh sé mall air, agus chuaidh sé isteach i dteach a bhí ar an bhealach. Bhí sgaifte ag imirt cáirdí ann. d’iarr siad ar Dhomhnall suidhe síos agus cluithche a imirt shuidh sé siós. Ní rabh sé i bhfad ag imirt gur chaill sé luach an choirce. Annsin ní rabh a fhios aige caidé mar rachadh sé na bhaile,
    AT0326: The Youth Who Wanted to Learn What Fear Is
    Nóra Bean Uí Bhranainn