School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

1. Sgeal.
    Bhí bean shuas i Mín a Toitín am amháin agus Nic Aodha a bhí uirthí. Saor cloiche a bhí ins an fhear a bhí aici. Ní rabh moran béarla ag an bean seo ar chor ar bit. Bhí bean ar an thaobh tall de’n bhaile agus Nic Aodha a bhí uirthí se fosta agus gréasuidhe a bhí san fear a bhí aici. Acht nuair a chuaidh na mná ag iarraidh an snáth d’iarr an fear a bhí ag tabhairt amach an t-snáth caide’n dóigh a ndeafadh sé duifir idir an bheirt acu. Agus dubhairt bean acu “Tabhairt bean Mic Aodha “Shoe” ormsa” agus tabhair bean Mhic Aodha “Stone” uirthi se.
    Maighread Breathnach
    Grainne Breathnach
    38
    An Clochán Liath, Co. Donegal
  2. Leigeasannaí
    Da mbéadh bo tinn thigheadh duine éiginteacht agus aibhleóg leis ins an mhaide briste agus cuireadh sé an aibhleóg thart trí h-uaire thart ar corp na bo. Annsin dheanadh an duine croich céasta a aibleóg faoí srón na bo agus annsin tharraingeadh an bho an boladh suas ina ghaotsan. Deireadh an duine paidir éigin-teacht annsin agus gheobhadh an bhó biseach.