School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    go teach aitithe a dh-airnéal agus bhíodh na paisdí leobhtha. Bhíodh na seandaoine istuigh ag cainnt agus ag comhrádh. Théigheadh na paisdí amach agus dhéanad siad na folacháin thart ar na cruacha. Crag na sleise; Chuirthí bata na sheasamh ins an talamh agus chuirthí cnag na luighe ag a bhun. Annsin bhuailthí bata beag eile ina éadan, agus d’eireochad an cnag agus bhuailthí an cnag go gasta leis an bhata eile a bhiodh i lamh an duine a bhíodh ag immirt.
  2. Tháinig rón isteach am amháin go caslaigh bheag i n-Ath na gCoire. Chruinnigh cuid fear na h-aite agus mharbuigh siad é. Sula bhfuair sé bás dubhairt sé, "Mharbuigh Pádruig óg mé, d'feann Doim nic hudaí mé agus phioc Nuala Ainne mo chnamha.
  3. Sean Urnaighthe.
    Luigim ins an leabaidh seo mar shintear mé san uaigh le faoiside chruaidh craidhthe a dhéanamh leat-sa Mhic Dé fá ocaracha mo codaltha agus olcas mo croidhe. Ó Dhia nach mé tá loctach ní gheallaim nach ndéanamh é. Mháthair Íosa in eideadh Íosa go rabh tú ag mo cheann Eoghan Baiste Naomh Easbuig go rabh tú ag mo bhonn. Theachtaire