School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

1. Sgéal Ghrinn
    Chuaidh fear as Mín Doire na Sluagh fad ó shoin siar go Ceann Caslach fá choinne an t-Sagairt Óg Ó’Domhnaill ar airtigeal. Ní raibh gléas marcuidheachta ar bith acu ach ag siubhal dá gcóis. Ar a bhealach aníar bhí fear Mín Doire na Sluagh ag innse sgéaltaí greannmhara dó’n t-Sagart agus nuair a tháinig siad go dtí tráigh Ath na gCoire caith an fhear (dó) de a bhróga agus chuir sé an sagart ar a dhruin. Nuair a bhí siad i lár an chanáil cé bith sgéal greannmhar a bhí sé a innse de’n t-Sagart “Bhal a Domhnaill,” arsa an t-sagart, “tá an diabhal ort.” “má tá,” arsa Dhomhnaill, “ní bhéid i bfhad,” ag caiteamh an t-sagairt de na dhruim síos ins an uisge.
    Tomhaiseannaí.
    1. Ceathrar na rith, ceathrar ar chrith, beirt ag déanamh an eolais as an roipín ar deireadh.