School: Árd Cróna

Anagaire, Co. Donegal
Éamonn Mac Suibhne

1. (continued from previous page)
    feirmeóir gurbh é bfearr a giobhadh a athair mór. Nuair a thainig an feirmeóir an sgairt thuit sé i luige, agus nuair a tháinig sé chuige fhéin dubhairt sé leis an stocach go dtabhairfeadh sé tobhan oir dó, dá gcuirfeadh sé arais iad. Chuir sé arais iad agus tháinig an beirt na bhaile. Tugh sé an tobán óir de’n bhuachaill, agus dfág an buachaill slán ag an feirmeóir agus dimthigh sé na bhaile.
  2. Sgéal
    Murcadh beag agus Murcadh Mór.
    Lá amháin chuaidh Murcadh beag agus Muradh Mór amach a bhainnt smeara dubha. An méid a bain Murchadh Mór cuir sé isteach i gcanna Murcadh beag iad. Nuair a bhí deireadh bainte ag Murchadh tháinig sé chuig Murchadh beag go bfeiceadh sé an méid a bhain sé. “Ó”, arsa Murchadh Mór bainfidh mise luach sin isid. Chuaidh sé ag cuartú slat. “Cá bfuil tú ag dul”, arsa an t-slat. “Slat buaileas Murcadh beag go maith a dith mo chuid smeara