School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. (continued from previous page)
    sinne don deirbhsiuir an rabh fios aicí fa garraidhe Riogh an doman toir, agus dubairth sise nách rabh fios aicí, acht beidh tú ag mó dearbhrathair san oidhche mbarach agus ta fios aca san moran fa dtaoibh de. Nuair a tainigh siadh fhadh lé teach na dearbhrathair, chuir an mách ba sinne an ceist ceadna orta a cuir sé ar an deirbhsiuir, agus dubairth siadhsan nach rabh fios achu dadamh fad taoibh daobhtha, acht dubairt siad go mbeadh siad ag an dearbratair uile an ceadh oidhche eile agus go rabh fhios aighe san nearth fa dtaoibh de garraidhe Riogh an doman Toir. D’imthigh siadh ar maidhin agus tainig siadh fhadh le teach an dearbratair i an tráthnóna. Bhí failthe ramhpa, agus cuir an fear a ba sinne an ceisth ceadna ar an fear seó. Dubairth an fear seo go rabh fios aighe fan garaide seó, nách go bfacha sé mórán ag’ ul isteach acht ní bfacha sé duine ar bíth ag teacht amách Dubhairth sé go rabh saigdiuirí na luighe annsin agus na gunnaí ag a dtaobh, agus nuair a rachadh siadh isteach go bfeicfeadh siadh na h-ublaí mora deargha. Siubhalaigidh sibh-sé isteach go curamach arsa seisean.
    Siubal na trí mách isteach fridh na saigdiuirí agus uile go dtainig siadh isteach san
    Séamus Mac Suibhne