School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. (continued from previous page)
    sé pinghin agus tá sin a díth ormh fa coinne da unsa tobhach. Tugh an fear beagh ribeach ruadh taé annsin do gur ith sé a sáit, agus annsin nuair a bhí sé ag imteacht ar maidhin bhí se ag mallactaí leis ar an n-féar cionnus nach dtabarfadh sé a cuid taé do agus annsin dubairt sé í na intinn fein ma tigheann an fhear sin isteach agamh-sa nuair a tigimh as albhain scalfaidh mé e lé pandaí uisge galach. Nuair a bhí sé ag teacht comgarach dé bealach na feith bhí ocras ag teacht air aris agus bain sé an clar de’n giugach agus d’orduigh sé an armh saigdiuirí a bheith ar shiubhal agus an bráth a baint de’n t-seandhuine Siubhal siad leobhtha annsin go dtí gó dtainig sé fad lé droiceadh na cumairche Nuair a bhí siad ag teacht trasna an droicead connaic siad an bhoch. Caide dubhairt tú nuair a bhí tú ag teacht trasna an droiceadh séo go dtabarfadh mise an ceann: duith da dtiochfa trasna an droicheadh sé go bráth aris. Tar isteach ann mo mala arsa an t-sean-duine cia bíth a beadh ann caitfeadh sé teacht isteach. D’fag siad Séon í n-adramail chuaidh
    Seamus Mac Suibhne
    Brigidh Nich Suibhne