School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. (continued from previous page)
    agus bhí eagla uirthí go marbhfadh sé é. Bhain sí giota as a chasóig agus chuir sí fhainne í na phóca agus chuaidh sí na bhaile leis an fhear (fatách). Bí luthghair mór ar an rí agus thug sé a ingean mar bean ceile do’n fhear. Nuair a mhuscail Codd lean sé an bhéirt agus chuaidh go dtí an teach agus chuir isteach an t-eallách. Bhí an féasta ag dul ar aghaidh roimhe an bhaneis agus bhí an gasur í láthair Chonnaich an cailín é agus bhí fhios aici (aige) gur Codd a bhí ann nuair a channaich sí an giota as a chasóig D’innis sí iomlán an sgéal do na h-athair agus pósadh Codd agus í fein lá thár na báróch. Bhí óir, agus airgead, talamh agus caisleán aca annsin.
  2. Sean Phaidir
    Beannuighim duit a phobal Dé.
    Go mbeannuigh Rí atá í bhFlaiteis Dé, agus an d Aspol déag damh. Uailimh sios ar mo dheis ghluain ar an treas ghluain do’n ard Ríogh.
    Mur ar ndhual go sábhalochadh Dia m’anam ar leic na bhpian.
    Ainm do a tháinig romham agus mo dhiaidh ariamh.