School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. (continued from previous page)
    agus chuaidh sé na baile. La tar na barách d’eirig an gasur go luath cuir isteach an t-eallach ar geataí na bfáthach agus suas go dtí’n stábla leis. Chuaidh sé isteach agus cráith sé an diallaidh. Tháinig bheithidheach beag dubh amách agus fuair sé an cipín cuir sé an diallaidh uirtí annsín agus chuaidh i marcaidheacht. Nuair a chuaidh sé go dtí an lan mara, fuair sé bád agus cuaidh sé trasna go dtí’n oilean. Nuair a tainig sé i dtír chuaidh sé suas agus casádh aba air. Bí rotá mor trásna an ábhann. Tug sé amách an cipín agus buail sé an rotá agus fuair sé trásna air. Cuaidh sé ag tigh an fáthaigh agus bí an fáthach amuigh ag seilg Bhí an cailin astoig agus toisig sí ag cromhughadh nuair a connaich sí Codd. D’iafruig Codd dí cad tuighe a rabh sí ag caoineadh agus dubairt sise gur fada an lá ó chonnaich sí duine da muinnthir fein. D’iarr Codd uirtí a teacht leis agus chuaidh Nuair a tainig siad go dtí’n rotha. Buail Codd aris é agus fuair siad trasna. Nuair a bhí siad ag dul isteach sa bádh chonnaich an fáthach iad agus ríth siad anuas. Cuir an fáthach tonnaí fairrge í na ndiaidh le iad a mbáthadh act bí siad amuig ro-fada on fairrge. Nuair a taing siad go dtí a dtír féin bhí siadh ag shiubhal ar an tráigh nuair a tainig codladh ar Codd. Connaich an giorrsach fear ag teacht anuas agus bí