School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. (continued from previous page)
    an chapall ag doghadh bhí Seaghan comh scannraidh sin gur rith sé amach ar an doras agus isteach san coillidh ni rabh se i bfhad annsin gur cualaidh se an caint ag tarraingt air d’imtig sé suas ar chrann nuair a bhí siad ag teacht comhgarach do’n crann chonnaic Seaghan go rabh comhnair leobhta agus nuair a bhí siad ag dul tart faoi’n crann a rabh Seaghan thuas air bhris ceann de maigdhidh a bhí faoí’n chomhnair agus ghearr siad an crann a rabh Seaghan thuas ar agus thuit sé ún talamh. Cía rachas isteach sa chomhnair seo arsa fear aca. O cia racadh ann ach Seaghan Ua Baoighill arsan chuid eile aca. Nuair a cualaidh Seaghan seo thuit sé i luige agus an cead ait a musgail se ag doras a thig fhéin bhí amhathair ag choigilt na teineadh teacht isteach do bhí failte mhór aca roimhe marbh cearc do Sheaghan arsa a athair le na mhathair no tá se caillte leis an ocras.
    Seaghan Ua Cealbhaighe
    Na Brocacha, Co. Donegal