School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. (continued from previous page)
    Tháinig an gasúr anuas agus thoisigh an bheirt aca a throidh. Nuair a bhí sé ag teacht cruaidh ar an gásúr dubhairt sé “cuidhigh a chraiceann”, agus chuidhig an craiceann. Mharbh an gasúr an fath Chuir an gasúr an t-eallac siar an dara lá agus mharbh sé an fach. Rinne an gasúr seo an tríomhadh lá agus mharbh sé an fath deireannach. An lá deireannach a chuaid sé siar tháinig an chailleach amac agus nuair a bhí sí leath marbh d’iarr sí air stad agus go dtabharfhadh sí an caíslean do, agus stad an gasúr. Chuaidh siad isteach go dtí an caislean agus dubhairt an cailleach leis an ghasúr a cuid éadáigh a bhaint do, rinne an gasúr ma d’iarradh air, agus d’iarr sé ar an chailleach gan a bheith ag amarc air. Thionntóig sise isteach ag an teinidh agus d’iarr an gasúr uirthi amarc ins a phota a rabh sé ag goil agus nuair
    AT1121: Ogre's Wife Burned in his Own Oven
    Siubhan Ní Chéarrain