School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. (continued from previous page)
    saothrughadh agus nuair a bhí oiread airgid aige (aige) agus dhioladh an cios tháinig sé na bhaile agus ní leigfheadh an bhean isteach é shíl sí gur bacach a bhí ann. Chuaidh sé isteach go cno na muc agus nuair a bhí sé annsin tháinig gasúr an t-sagart isteach agus é ag gabhail a tabhairt an da muc leis. D’amharc sé isteach agus chonnaic sé an fear astoigh d’imthigh sé na bhaile agus d’innis sé do’n t-sagart é. Nior creid an sagart é agus chuaidh sé féin sios leis. Nuair a chuaidh sé isteach dubhairt an fear leis, a sagart parroiste síl mé gur tu an duine deireannach ar an domhan a guideadh mo mhuc. D’aithin an sagart é agus d’iarr sé ar an bhean é a leigint isteach. Bhí luthghair mhór ar an bhean agus d’iarr sí ar an fhear la ar na bharach a dul siar ag an tígearna talamh agus an cios a dhíol leis. Nuair a chonnaic an tighearna ag teacht é, tháinig eagla air agus dhruid sé an doras air agus d’iarr sé air imteacht na bhaile agus nach gcaithfeadh sé cios ar bith a dhíol nios mo. Bhí luthgair ar an tighearna gur imthigh an fhear no shíl sé gur taibhse a bhí ann agus bhí luthghair ar an fhear
    AT1792A: The Priest's Pig
    Máire Nic Giolla Chearr