School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. (continued from previous page)
    Ná fír uilig agus ba ghnád leobhtha a oibreadh go cruaid fan amh sin lé ná gcuid mine a shaoradh. Rachad ná mhna síos achan Dia - Luain fá choinne an mín bhuidhe a bheith leobhtha ná bhaile fá choinne ná daoine agus na paistí beaga agus an t-athas a bhiodh ar ná mna nuair a thigheadh siad ná bhaile leis an mine bhuidhe leobhtha ar a druim. Bhí ocras mhór ag dhul sán amh sin.
    Ní rabh airgead ar bith ag dhul san am sin mar atá a dhul anois caithead siad oibreadh go cruaidh sán am fá coinne a gcuid airgead. Nuair a rinneadh ná droichid an chead uair, chuireadh siad ballaí mór thart ortha, agus nuair a bheadh ná daoine ag dhul thart ag ná dtaobh cor oidhche thchideadh siad solas ag an droichead agus cor oidche beadh daoine ná seasamh ann agus cor oidhche éile ní bhfeicfheadh siad i gach bheadh siad iongantach sgairidh i gcomhnuidhe nuair
    Roise Ní Dochartaigh
    Mín Doire Thoirc, Co. Donegal