School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. (continued from previous page)
    cor uair má rabh airgead ag na daoine agus gan iad ag dhul a dhíol an chios da mbeadh bo nó rud a bheadh usaideach fa’n teach, rachadh siad ‘un bhoithigh agus bheirfheadh siad leobhtha iad. Agus cuid de daoine nach ndíolfhadh acht leath an chíos agus dhfhágfad siad an leath éile annsin. Bá gnádh leis ná tighearnaí talaimh cuid de ná daoine a chur amach as a gcuid toighthe agus cor uair bheirfheadh siad spás do na daoine leis an chíos a chruinnuighadh suas, i gcíonn cúpla mí nuair a bheadh an t-airgead cruinnighthe acu dhíolfhadh siad an cíos leis an fear atá ag tabhairt an airgeadh uatha. Da mbheadh gamhain nó much acu b’éigean do ná daoine bochta iad a dhíol lé coirce agus préataí a ceannacht fá choinne an talamh. Tá sgéaltaí móra ag ná sean-daoine lé h-innse fá ná tighearnaí talaimh.
    Nuair a bí ná ná tighearnaí talaimh ag cur na daoine amach as a gcuid áiteanna mar ná rabh siad abálta an chios a dhiol tiocfhadh ná sean-gárdaí agus bheirfeadh siad leobhtha
    Róise Ní Dhochartaigh
    Mín Doire Thoirc, Co. Donegal