School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. (continued from previous page)
    ndiaidh a beith ar an cnoch ag amharch fa caoirigh. Tomais arsa sise cé bhí annseo indiu. Manamh arsa sise go rabh croidhean as na flaithis Bal arsa síse goide(rabh) ceanal amh atha agaibh ann droch arsa síse go ra níl an greimh lé h-ithe achu nó an ndeor lé h-ol no an snatáidhe leabhaidh ortha acht tug míse plainceath agus caichlín an snáth agus snatádh mór agus sach ná mín coirche fosta. Caide mar iompur seisean sách mín coirche ná bflaithis. Cuir sé ar an capall donn é agus ar iarr tú air an capall a faghailth annseo arais. D’ioghbhal smaointheadh a rinne mé air. D’imthigh sé ag siubhal go gasta agus bhí an fear a bhí ar an capall ag amharch na diaidh. Bhí sé ag deánamh go mbeadh an fear ná diaidh. Bí poll gainimh astoigh í gcul an airdh agus d’fagh sé an capall astoigh ann. Tainig sé féin amach annsin agus chuaidh sé ar an bhealach ceadhna arais agus sheasuigh sé agus toisigh sé ag amharch suas sa spéir agus tainigh an fear eile fhad leis. Ar mothuigh tú fear ar bith ag dul tart agus capall leis ní tug an fear freaghar ar bith air. Cuir sé ceist araist air ní tug an n’fear freagar ar bith air o chonnaich
    AT1540: The Student from Paradise (Paris)
    Seamus Mác Suibhne