School: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Donegal
Conall Mac Cuinneagáin

1. (continued from previous page)
    achan sean rud isteach sa teinidh ag coineáil an teinidh ag dul. Nuair a théigheas an oidhche téidheann na sean daoine agus toisigheann siad ag urnaighthe. Nuair athá an teinidh sin caitthe
    acha, imthigheann na daoine óga go dtí teinidh éighinteacht eile go dtí an dó-dhéag a chlog san oidhche. Annsin cuireann siad na teinteacha amach ar eagla go rachadh rud éighinteacht ar theinidh.
    Oidhche Shamhna.
    Ta oidhche Shamhna ar an 31ad lá de Mí Samhna. Bíonn oidhche mhór againn an oidhche sin. Bíonn cuid mhór cronaí, ubhlaí, agus an spórt againn. Bíonn muid ag déanamh cleasanna leis na h-ubhla. Cuireann muid ubhla isteach i méis uisce go bfeichfeadh muid cia a bhaineadh an t-ubhla amach as an t-uisce. Ba grád leóbhtha bruitín a bheith acha an oidhche sin, ach fuair an gnás sin bás sa cheanntar seo. Cuireann muid poll ins an t-ubhla agus crochfann muid é ar an chuipla, nuair athá sin deánta againn cúirtear eádach ar a agaidh agus toisigheann sé ag bhuaileadh an t-ubhla go dtí go luigfidh sé an t-ubhla.
    Lá Fhéile Pádhraig.
    Bíonn lá Fhéile Pádhraig ar an 17ad lá de mhí Márta. Bíonn lá mór againn an lá sin. Tá achan dhuine ag deánamh spórt agus greann. Bíonn drumaí móra agus píopai ag buailead go binn agus ag deánamh spórt. Nuair a
    Siubhan Ní Chearrain
    Cró na Sealg, Co. Donegal